Mantrailing is het zoeken naar een vermist persoon door de hond te laten ruiken aan een voorwerp van de betreffende persoon. De hond werkt aan een tuig en een lijn van 10 meter samen met de geleider. Deze beperkte werkruimte zorgt ervoor dat de samenwerking tussen de geleider en zijn hond heel nauw luistert. Kleine signalen van de hond dienen door de geleider juist te worden geïnterpreteerd zonder inwerking of sturing. De hond kan zowel in het bos als in bewoonde omgeving ingezet worden. Dat maakt het gebruik van deze honden erg interessant mits snel genoeg ingezet. 

Mantrailing is zowel geestelijk als lichamelijk een pittig onderdeel van de verschillende zoekdisciplines voor beide partijen. Voordat OZH een Mantrailing hond inzet, moet het team het level III bij GAK9 behaald hebben. Het zoeken met een mantrailhond heeft ook zijn beperkingen. Hoewel er vaak gezegd wordt dat geuren tot wel maanden kunnen blijven hangen zijn wij van mening dat dit niet mogelijk is. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is er feitelijk niet echt vastgesteld dat dit wel zou kunnen. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk een mantrailhond in te zetten bij een vermissing.